onsdag 26 maj 2010

Med safarijeep på Munali Coffe

I lördags passade Karin och jag på att göra en utflykt utan barn. Med ytterligare några svenskar åkte vi till det finskholländska kaffeplantaget Munali Coffee, som förutom Munali är gör Marika och Nkwazi Coffee. Ett sätt att fördjupa sig men också stödja den lokala näringsverksamheten i landet.

Vi bjöds på närmare tre timmars rundtur på plantagen, med en mycket detaljerad och intresserad guide i Teija Lublinkhof. Dessutom fick vi testa några olika koppningar som förberetts för oss. Här finns det minsann en del att lära! Ska försöka vara med vid nästa tillfälle de kör kaffeprovning på Zambian Coffee Boards kontor vid Showgrounds.

Förutom att det var spännande att höra mer om hur kaffe odlas och rostas, samt att smaka några olika koppningar, hade vi underbart väder. Dessutom hade en av familjens drygt 20 strutsar rymt och måste fångas in; ett skådespel i sig!

Att Karin på hemvägen var shoppingsugen och köpte sig en ny tvättkorg som inte ska användas som tvättkorg men som det inte i dagsläget finns något annat användsningsområde för heller, det var ju bara ytterligare ett kuriöst inslag denna lördag. Frukt köpte vi också utmed vägen. Man måste ju stödja de lokala affärskvinnorna.

Och idag, några dagar senare, har Johan, Bodil, Lena och jag varit nere på deras rosteri och köpt på oss lite mer kaffe. Förutom bättre priser hade de en underbar rostmaskin i knallrosa. Får ta tjejmaffian dit vid tillfälle.

Nu doftar det gott från köket och blundar jag ser jag en matematisk formel ta form:

Nymalet + Nybryggt = Ljus eftermiddag

Slå hål på den tesen om ni kan!

//

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar