söndag 1 december 2019

Fladdermössen i Kasanka - ännu en storstilad Thanks Giving-resa

Vår lista med saker vi bara måste göra innan vi för andra gången flyttar från Zambia blir bara kortare och kortare. Att spana in fladdermössmigrationen i Kasanka var en av de kvarstående punkterna som nu kan bockas av.

Fruit Bats i solnedgång.

De här fladdermössen äter frukt och mäter ca 60-70 cm mellan vingspetsarna. De migrerar från olika delar av Kongo in i en liten skog i nordvästra Zambia, i Kasanka National Park. Det är drygt 50 mil från Lusaka på mestadels bra vägar.

Regnområdet närmar sig Kapabi Camp i Kasanka NP.

Nya konstellationer barn ger nya kunskaper i kortspel. Och många sköna skratt!


Den camping vi bokat i parken låg en bit in och även om det var nyöppnat för säsongen så gjorde tre dagars konstant regnande innan vi anlände att skogsvägarna till slut blev som lervälling. En ny och spännande upplevelse! Vi var fyra familjer i lika många bilar så vi kände oss ganska trygga när det gällde själva körandet. Vädermässigt hade vi soligt första och andra dagen, till efter kvällsturen då ett riktigt åskoväder drog in. Vår sista dag var det blandade skurar som gällde, men i skydd av ett kök och matplats under canvastak var det bara mysigt.

Fruit Bats i gryning. Vi lämnade campen kl.04.00 för att se fladdermössen torna upp sig över himlen.

BBC hade varit och filmat från utkiksplatsen i trädet. 

Fladdermössen lyfter från skogen i gryning och skymning, så första morgonen steg vi upp halv fyra för att köra fram till bästa utkiksplatsen och vara där i tid till den första strimman ljus spräckte det kompakta mörkret.

Halmstråfärgade fladdermöss svärmar i Kasanka. 

Under dagen vilade vi upp oss inför skymningsturen, då vi från en utkiksplats i ett stort träd kunde följa de närmare tio miljoner fladdermöss som varje år kommer hit under perioden oktober till december.


Extremt fascinerande! Ett måste om man befinner sig i landet under rätt säsong.

Tretton meter upp i luften fanns en mycket bra utkiksplats för att se fladdermössen på behagligt avstånd. 

En kort promenad i vårmarkerna nedanför Kapabi Camp. Svettigt i solen. 




// Theodor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar