måndag 25 maj 2009

Chibila Lodge - Southern Kafue N.P.





Det har ju varit långhelg på svenska ambassaden i Zambia. Då kan man passa på att åka långt, över helgen. Vi valde att köra 6 timmar för att komma till södra delen av Kafue National Park. Det här är en av världens största nationalparker, grundad i mitten av 70-talet.

Karins kollega Cajsa hade snokat reda på Chibila lodge, som ligger ett par kilometer utanför själva parken. Insprängd mellan några klippblock utmed Tetchi Itchi Dammen gav en härlig skärgårdskänsla. Tre stugor med fyra sängar i varje. Vi var fyra bilar med sju vuxna och sex barn. Selfcatering men med tre mycket hjälpsamma anställda i köket som ordnade med allt från potatisskalning till grillfixning och diskning.

Helgen innan vi åkte iväg hade vi ett planeringsmöte som resulterade i uppdelning av de olika måltiderna. Som alltid i sådana här sammanhang hade dock alla tagit med minst dubbelt så mycket mat som planerat, vilket resulterade i att vi redan efter en dag på plats bestämde oss för att stanna ett extra dygn. Alla hade ordnat mycket gott.

Förutom att slappa inför den underbara havsutsikten (dvs utsikten över denna jättestora damm) och äta gott gjorde vi också båtturer ut på dammen, åkte på game drives och tittade på rock rats, babianer och andra apor som bodde runt lodgen.


Sista natten vaknade några vid tvåtiden av att aporna skrek högt. Enligt de tre anställda hade vi besök av en pytonorm eller ett stort kattdjur ... Samtliga fem i vårt hus sov dock mycket djupt och missade händelsen.



Vi hade dock sett antiloper, zebror, flodhästar, krokodiler, örnar och elefanter på båt- och safariturerna, vilket vi naturligtvis var mer än nöjda över.

Den här tiden på året bör man beräkna ca 6-7 timmars körväg då grusvägen utmed parken är i mycket dåligt skick och full av förädiska pottholes.

Hemvägen gick lättare än vägen dit och det var mycket skönt att komma hem till Lusaka, med nya minnen och bilder att lägga till allt annat vi redan hunnit göra under de fem månader vi nu varit här.

//

1 kommentar: