måndag 9 november 2009

Mukambi Lodge 6-7 November

Som lite krydda på moset efter vår safaritur till South Luangwa National Park för ett par veckor sedan åkte jag med min föräldrar till Kafue National Park över en natt. Vi hade bokat varsitt tält på Mukambi Lodge. Visst var det skönt att komma ifrån barn och hem för en dag. Vi åkte strax efter sju i fredags morse och var tillbaka på lördagseftermiddagen.

Resan till lodgen går väster ut, på vägen mot Mongu. Det tog drygt tre och en halv timme att köra dit. Kanske var det fredagsmorgonens statstrafik som gjorde att dit resan blev mer än en halvtimme länge än hemresan, eller så var det längtan efter fru och barn som gjorde att det gick fortare.

Redan när vi kört in i parken fick vi se ett par örnar, några vårtsvin, poku och impala, samt lite apor. Vi var framme redan före elva på fredagsförmiddagen och första game driven var inte förrän fyra. Eftermiddagen tillbringade vi därför med att prata gamla minnen från barndomsåren i Emmaboda. Oj, vad mycket man minns om man vill. Sedan är det ju alltid roligt med avslöjanden om sanningar från tjugo eller trettio år tillbaka i tiden.

På kvällsturen fick vi se en stor elefant, antiloper, vårtsvin, gamar, örnar och dessutom några lejonhonor som kelade med varandra ...

När vi kört drygt tre timmar stannade vi för picnic. Solnedgången var fantastisk vid den lilla dammen kring vilken det vandrade antiloper. Fåglar fanns det också gott om, och så gled det omkring krokodiler i vattnet, ett par meter bort från oss. Härligt.

Vägen tillbaka till lodgen gick i mörker där en av guiderna hade en lampa. Vi fick då se fler lejon, en civet (blandning av mård och katt), några nattfåglar och så klart fler antiloper.

Middagen höll hög standard och vi slevade i oss alla tre rätterna innan vi fick eskort bort till våra tält. Det blev väldigt varmt framåt småtimmarna, men var väldigt mysigt. Sedan ringde klockan vid femsnåret för att vi skulle hinna med en snabb morgontoalett innan morgonturen gick av stapeln redan halv sex.

Den stora behållningen här var åtta lejon som lade upp ett anfall på tre vårtsvin. Tyvärr skällde en antilop precis när lejonhonorna skulle gå till attack, så något byte lades aldrig ner, men spännande var det ändå. En bit bort därifrån beskådade vi sedan några gamar äta ur ett impalakadaver från natten som gått. Guiden hävdade att det var en leopard som fällt antilopen.

Sedare såg vi ännu ett lejon och hörde en hane en bit in i skogen, men tyvärr fick vi aldrig se den.

Mukambi är en mysig lodge fint belägen vid Kafue River. Vi hade väl hoppats på att se mer elefanter, flodhästar, bufflar och dyligt, men de stora behållningarna var lejonen som jagade och den fantastiska solnedgången under kvällsturen. Dessutom är det ju förhållandevis nära till Lusaka om man vill åka fler gånger.

//

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar