måndag 15 oktober 2018

Är Zambia verkligen ett shithole country?

Fråga: Alltså, vad är det där för rubrik, egentligen? Gör du vad som helst för att locka läsare till din blogg, eller?!?

Svar: I princip. Och det med glädje!

Som du säkert vet anser en viss herr Trump att Zambia är ett sk shithole country, men vad det egentligen betyder är fortfarande lite oklart. Kanske har det med kolerautbrottet för snart ett år sedan att göra (drabbas man av kolera kan livet säkert kännas skit, eller lite ihåligt, eller både och på samma gång). Eller tänkte han på att det finns så få offentliga toaletter i landet? Eller att det ligger massor med djurbajs på marken i nationalparkerna? Det är säkert något helt annat han tänker på när han uttrycker sig så där. För att få fram äkta fakta (nytt begrepp) är det så klart lämpligt att gå rakt på källan. Jag kan dock hjälpa dig med lite mer underlag till din analys. Det är sedan upp till dig själv att avgöra om Zambia de fakto är ett shithole country eller ej.

Den här solnedgången är på riktigt, bilden tagen i Lower Zambezi. Kanske kände sig Trump bara låg eller så tänkte han på något riktigt lågt. Men går det att sjunka lägre än att kalla ett land för shithole?

Om du följer den här bloggen löpande så har du säkert också koll på att Zambia är ett land med ca 17 miljoner invånare och att det till ytan är ungefär dubbelt så stort som Sverige. I huvudstaden bor det ca 2 miljoner, varav de flesta pratar engelska (officiellt språk) eller nyanja eller bemba. Det är ett fattigt land, men samtidigt finns det mesta här, och mycket är som hemma, fast annorlunda. Om du uteslutande lever ditt liv genom sociala medier eller tillbringar dagarna på Internet så är det inte alls annorlunda, snarare tvärt om. Vad det nu innebär.

Det finns mycket flodhästar i Zambia. Flodhästen är känd för att sprida sin dynga genom att använda svansen som en propeller. Men det finns tydligen andra sätt att sprida dynga på ...

Nåväl, landet har ingen egen biltillverkning (här gör jag vad jag kan för att fånga intresset hos alla bilnördar), men det har blivit allt fler bilar på gatorna, varför man just nu håller på att bredda gatorna. Med fler filer så får ju fler bilar plats, helt logiskt. Vanligaste bilmärket är definitivt Toyota. Corolla eller Prado, vem bryr sig? Men det finns också svenska märken. Dagligen möts jag av Volvobilar, både personbilar och tunga fordon. Och en uppsjö andra märken. En gång såg jag en Saab. Men det är lite som att se en gepard, mycket ovanligt. Att råka köra ner i pottholes är dock vanligare. Kanske blandade Trump ihop de två begreppen? Potthole eller shithole, vem bryr sig?

Titta noga. Den ena buffeln har definitivt vad som krävs för att platsa in i presidentens vokabulär. Den andre ser mest sur ut. Eller är det ett överlägset leende, typ "kolla in min rebelliske brorsa, han bajsar mitt på vägen …"?

Den viktigaste industrin är annars gruvnäringen. Den är koncentrerad till området som kallas Kopparbältet. Tyvärr har många gruvor sålts till internationella intressenter utan att landet längre får några intäkter. Men det finns fortfarande många svenska företag verksamma i området, som t ex Atlas Copco, SKF, Sandvik, m fl. I det här stycket är det lite oklart vem jag försöker imponera på, men har man gjort ett dagbrott för att utvinna koppar, ja, då uppstår så klart ett stort hål i marken. Kanske var det ett gruvhål han funderade på?

När vi precis landade för ett drygt år sedan beslutade jag att vi skulle ha en dag med zambisk mat varje vecka. Det höll i två veckor innan hela familjen hade tröttnat på majsgröten, som kallas nshima och smakar lite som ett smaklöst och lite för hårt uppvispat potatismos, fast med mjöl i. Zambierna äter det med lite olika grytor gjord på kyckling, fisk eller sönderkokta gröna blad. Äter man för mycket eller om fisken är dålig eller kycklingen har salmonella, ja, då kan man så klart behöva gå och sätta sig en stund, och har man ingen fungerande vattentoalett så kanske det är just ett toaletthål man vänder sig till. Om du ändå mejlar Donald så kan du ju fråga mer om detta.

Kanske inte direkt från snabbmatsmenyn, och inte heller från ett "hål i väggen", men gott ändå ...

Snabbmat, finns det? Absolut! Pizza Hut och KFC är två vanliga kedjor, men McDonalds har inte slagit upp portarna än (och det gör ju inget eftersom det inte är samme Donald som åsyftas …).  Förutom snabbmatskedjorna finns det naturligtvis en hel drös med "hål i väggen" ...

På landsbygden bor folk mycket enkelt i hyddor av lera, men det har blivit allt vanligare med uppmurade hus med plåttak. Höns och getter har de flesta, en del även kor. Bor man nära vatten så fiskar man, med nät eller spö. Jakt är dock oftast synonymt med tjuvjakt, och då pratar vi om beställningsjobb för att komma åt elfenben eller andra exotiska djur som av någon anledning kan vara kul att ha uppstoppade i sovrummet eller bara i en skrubb på vinden. Noshörningen är tragiskt nog utrotad på grund av för hård jakt. Idag finns det alltfler djur i nationalparkerna, men det gäller att fortsätta jobba med viltvård. Kanske var Trumpen dåligt uppdaterad på hur välbeväpnade tjuvjägarna är och gick i tron att de gräver varggropar för att fånga sina byten? Ibland är han ju lite medeltida, och då tänker jag inte bara på hans frisyr.

Ett lejon äter en buffel bakifrån. Kanske såg Trump den här bilden och började slipa på sitt vokabulär? Faktabaserat, från djurens värld.

I förorterna bor folk också ganska enkelt, men det finns så klart tillgång till mycket mer varor att köpa. I kvarteren där vi bor ter sig livet nog ganska likt det liv du själv lever. Barnen går på skola, de vuxna jobbar. Det finns shoppingcenter att köpa kläder och mat och elektronik och möbler och böcker. Folk tittar på teve och lyssnar på radio, både nationella och internationella kanaler. Folk pratar i mobiltelefon medan andra klickar hem viktiga saker på Internet. Ja, mycket är som hemma. Fast ändå annorlunda.

Det finns skolor även på landsbygden, men bara drygt 60 procent av vuxna befolkningen kan läsa och medellivslängden är ca 57 år. Nästan 15 procent är undernärda eller väger för lite, medan närmare 8 procent är överviktiga. Ca 15 procent har hiv, och ungefär lika stor andel använder Internet, men drygt 75 procent har mobiltelefon. Och ja, Ericsson har faktiskt ett kontor här i Lusaka. Att svensk musik, förutom ABBA och Ace of Base, inte är så stort, ja, det är ju faktiskt helt hål i huvudet, tycker både jag och Donald.

En helt vanlig zebra från det lokala elbolaget.

Men finns det verkligen el? Nej, det gör det naturligtvis inte. Jag har en zebra som trampar en generator som driver min dator och sedan springer ut med alla bloggar på Internet … Lugn. Det finns flera vattenkraftverk i landet. Det största är Karibadammen som byggdes på femtiotalet och producerar el till Zambia och Zimbabwe. Solpaneler har också blivit allt vanligare, även om merparten av befolkningen på landsbygden lagar sin mat på öppen eld eller koleldade spisar och grillar. Det blir gott, men är inte så bra för varken miljön eller hälsan.

Asgamar i ett träd. Kanske fick gamprefixet Donald att tänka vidare på det som finns där bak. Det är bara han själv som vet. 

Det här var visst siffror från 2012 så det har säkert förbättrats sedan dess. Men en liten indikation på hur landet ser ut kanske du ändå känner att du har fått, om du orkat läsa all text och inte bara tittat på bilderna?

Jaha, vad vill ni veta mer? Det finns inga dumma frågor! Men om Zambia är ett shithole country? Nja, det var väl ändå att ta i!

// Theodor 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar