fredag 20 september 2019

Är det fejk news att klimatet även finns på andra klothalvan?

Din bild av savannen och djungeln är så klart grönskimrande och en fuktig odyssé av växter, djur, dofter och ljud som alla lever i symbios i ett kretslopp lika gammalt som planeten. Nu kan jag dock avslöja att alla afrikanska länder inte består av lerhyddor på en savann. Men ett klimat finns det så klart ändå. Och i Zambia finns det naturligtvis bra och dåliga saker som händer med klimatet. Det har jag rapporterat om tidigare, men lite repetition är ju aldrig fel.

Ensam vit man i sina bästa år spanar ut över något som skulle kunna vara savann, men egentligen är en uttorkad flodfåra. En hjord bufflar fångas i kikarens lins. Ett minne för livet, men sånt här skiter klimatbovarna i fullständigt. Så klart!

Dåliga klimatsaker i Zambia:

- För mycket koleldning: skogar huggs ner, folk förstör sina lungor, cyklister försöker framföra sina fordon med alltför stora kolsäckar på pakethållaren, mm.
- För mycket nerskräpning: papper, plast, plåtburkar och glasflaskor tappas precis överallt, tyvärr. En klart bristfällig återvinningsprocess är en av anledningarna.
- Jordbruket är inte rustat för klimatförändringarna: bevattning sysslar man inte särskilt mycket med, konstgödsling är dock hett. Och att fokusera på att odla majs - ska du äta en sak så är det majs (lite som potatisen varit för vår egen del).

En flodbank vid Lower Zambezi, ett ökenlandskap. Sånt här vill klimathotsförnekarna se överallt, bara sand och gråa skyar.  

Bra klimatsmarta saker i Zambia:

- Förbud mot plastpåsar: det blir mindre skräp på sikt och tygpåsarna är ju oftast både snyggare och håller längre.
- Vegetariska alternativ i affärerna: varje matvarubutik har en grön hylla och på sikt kommer även zambierna välja bort t-bone steak med majsgröt och vitt rostbröd, till förmån för klimatet
- World Clean Up Day: den arrangeras även här imorgon lördag. Då ska det samlas skräp så det står härliga till (även om det naturligtvis krävs en beteendeförändring i grunden så att skräpet inte ska hamna i naturen).
- Skolstrejk för klimatet: det ryktas om att elever på amerikanska skolan har låtit sig inspireras av Greta Thunberg, detta sker idag fredag. Men, det är en amerikansk skola, så skolstrejken är efter skoltid. Fredag eftermiddag. Fejknews? Alternative facts? Ja, suck, det är en lång väg att vandra, inte bara i Zambia ...

Kvinnor och barn tvättar kläder i Zambezi River, en helt vanlig lördag. En flod som blir allt smutsigare, ett landskap som skräpas ner, en natur som går från grön till grå, en jord som håller på att smälta för gott. Om vi inte gör något, tillsammans!

Och på tal om att vandra så tänkte jag själv tillbringa helgen med att studera klimatet och naturen på riktigt nära håll. Mer om det inom kort!

// Theodor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar