fredag 13 september 2019

Grabbarna Bob och Bob - rapport från andra klothalvan

Bob är död. Nu i helgen ska han begravas. De flesta har säkert kallat honom Robert Mugabe, men hans namne, Bob Marley, spelade faktiskt på ceremonin när Mugabe svors in som landets ledare 1980. Du som kan din reggea och går runt i rastafarikläder har säkert en spotifylista där Marleys låt Zimbabwe snurrar frekvent. "We gonna fight, fight for our rights!". Vidare i texten sjunger Bob om "No more internal Power struggle", men det var väl precis vad det blev en hel del av under Mugabes 37 år vid makten. Maktkamp och massor med slaktade människor. Från frihetskamp till något helt annat.

Alla kollar in i kameran utom Karin som kollar på matchen. Bra beslut, och kul att Zambia till slut vann med 2-1. 


I förra veckan var vi ju på U23 landskamp mellan Zambia och Congo Brazzaville, en match som Zambia vann på övertid och de är nu klara för en cup där de kan kvalificera sig till OS i Tokyo nästa sommar. Grattis!

Lägg gärna ett bud på min satinhalsduk och biljetten. Kan bli fett värdefullt om Zambias U23 landslag vinner hela OS i Tokyo. Jag säger inte att de kommer göra det.

Samma dag hade vi en del kravaller i Lusaka. Unga studenter som protesterade mot det främlingsfientliga våldet som har eskalerat i Sydafrika den senaste tiden. Butiker stängdes, kravallpolis kallades in, stenar kastades mot den sydafrikanska ambassaden. Officiellt var det så, men man kan så klart tänka sig att det också var en protest mot det egna landets alltmer korrumperade styre. Jag kan ju inte veta helt säkert att det är så, men jag säger att man skulle kunna tänka sig att det är så. Nästa år är det val här i Zambia. Frågan är hur mycket maktkamp vi kommer se innan vårt egna flyttlass går mot Stockholm. Och kommer Marleys låt spelas lika flitigt som när den gavs ut som ett soundtrack till en frihetskamp för länge sedan? "We gonna fight, fight for our rights!".


De zambiska killarna kämpade hårt för att vinna. Till och med presidenten var på plats i publiken, kanske var det hans förtjänst att laget gjorde så bra ifrån sig. Jag säger inte att det var så. 

Den som lever får helt enkelt se. Grabbarna Bob och Bob tillhör inte den skaran, det kan vi åtminstone vara helt säkra på. 

// Theodor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar