tisdag 3 september 2019

Push it - min weekend i Lower Zambezi

Fyra veckor in på tredje året här i Zambia behövde vi komma bort från Lusaka och styrde kosan not Muchichili Safari House i Lower Zambezi. Fantastiskt hus med utsikt över Zambezi River och mot andra sidan floden där Zimbabwe tornar upp sig. Huset har en svalkande pool (vilket kan behövas nr det är 37 grader i skuggan och något varmare i solen) och en veranda att bara vila på och njuta av utsikten och, så klart, sällskapet.


Muchichili Safari House, vackert beläget vid Zambezi River.

Det här stället kan vi verkligen rekommendera, även om vi hade lite otur med den heldags game drive vi bokat in oss på. Visst såg vi vackra baobabträd och exotiska palmer, elefanter, flodhästar, vårtsvin, krokodiler och antiloper. Ja, till och med en sömndrucken schakal och en fish eagle. Men vi fick också vara med om lite annat, nämligen:


Upp i ottan för att se soluppgången och vara först in i nationalparken. Men i just den här grenen är teamet aldrig snabbare än sin svagaste länk, som i det här fallet visade sig vara mannen med båten ...

1. Passa tiden, varför då? Båtkillen lovade hämta upp oss redan 05:30 så vi kunde vara i parken innan det blir för varmt och djuren går in i skuggan. Tjugo minuter sent dök han upp. Sedan hade vi en dryg timmes båtfärd för att komma fram till nationalparken. 
Äventyrsmoment nr 1: Ett bra sätt att öva teambuilding och se vem som behöver mest sömn för att inte bli otrevlig.


Ett team som fungerade mycket bra utan några sammansvetsande övningar. Framgångsrecept: blanda en del spel, en del fusk, en nypa snacks och lite läskande dryck. 

2. Push it - väl på plats i nationalparken startar safarijeepen först inte och får puttas igång. Tveksamt beslutade vi oss för att ta risken att dra ut på sex timmars game drive. Guiden lovade att hålla motorn puttrande så att vi inte skulle behöva putta mer. När vi kört tjugo minuter stannade fordonet och gick inte att starta, igen. 
Äventyrsmoment nr 2: vi fick kliva ur jeepen mitt i parken och efter ett bra träningspass fick vi till slut igång den. Här bestämmer vi oss för att avbryta driven och bege oss tillbaka till huset. Guiden ska bara försöka få tag på en mekaniker, eller kanske ta en kaffe nere vid floden eller på en annan lodge först, eller kanske låna en bil så vi kan fortsätta vår game drive. Ja, låna en bil gör vi. Men ingen vill låna ut en bil. Buhuuu ...


Safaribilen startade inte, varken här eller senare. Men bilden blev ju fin!

3. Push it, harder! Väl tillbaka i båten kör vi fast på en sandbank. Vår guide ber då alla vuxna och barn att kliva ur och hjälpa till att putta båten, bara tio meter, till det lite djupare vattnet. Till saken hör att just den här floden är välkänt fullsmetad med såväl krokodiler som flodhästar ... 
Äventyrsmoment nr 3: vi vuxna kliver ur och puttar båten av sandbanken utan att bli jagade av vare sig hippos, tigerfish eller krokodiler.


Mor och dotter på väg ner i floden … precis som i vårt sällskap, om guiden fått sin önskan igenom när vi fastnat på en sandbank.


Sedan kom vi tillbaka till huset med poolen, verandan, ett fantastiskt sällskap, god mat och goda viner. En lägereld och marshmallows. På natten patrullerade en leopard utanför huset. 

Det blev till slut en weekend med lite extra äventyr, även om det inte blev som vi tänkt och planerat. 


Solnedgång är ju fint. Blodröd sol ännu finare!

Lärdom: dubbelkolla alltid alla detaljer innan du bokar något. Och när du bokat: dubbelkolla igen, och igen och igen ...


Coffee fick stanna hemma, men vi hälsade på hans kusin, eller om det var någon typ av romanfigur. Schakalen hette han visst.

// Theodor

P.S. Karin har visst lagt ut lite fler bilder och en film på de som pushar mest. Sevärt, som alltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar