tisdag 17 februari 2009

På zoo i Zambia




Igår var skolan stängd, det var nämligen The Day of the American President. Jaha, tänkte jag och tog sovmorgon till 06.10. Sedan var det bara till att försöka få iväg frugan till jobbet, serva kidsen med frukost och parallellt med detta försöka riva av lite uppackning av flyttkartonger. Några lådor senare satt barnen i bilen och vi tog med oss två andra familjer ett par mil söder om Lusaka, där stans zoo är beläget.

Munda Wanga, som stället heter, är väl inte precis ett zoo som Skansen (räknas det till zoo egentligen?), Kolmården, Köpenhamns eller Berlins Zoo, men väl en liten trevlig park á la Karsamåla, som ju är nedlagt sedan mitten av 80-talet då djurskyddsföreningen tyckte att aporna inte längre gick att skilja från kängurun eller skunken. Munda Wanga har ett par lekparker för barnen och en mycket välskött trädgård med möjlighet att se det mesta som växer i Zambia. Det finns också ett antal djur, t ex en gepard, vårtsvin, zebra, waterbuck, lechwe och andra antiloper, strutsar, babianer, sköldpaddor, kameler, åsnor och så sex frodiga lejon.

Barnen var väldigt duktiga i den stekande värmen. Tittade nyfiket på djur i en timme, sedan lunch och så en timme till med djur. Under vägen hittade de dessutom en sandlåda som i deras ögon var minst lika intressant som lejonen.

Som ni märker försöker jag successivt göra barnen nyfikna på att åka på riktig safari. Ett par minisafarisar och så detta zoo. Tillsammans blir det basen de behöver för att kränga på sig tropikhjälmarna och hänga kikarna om halsen och dra ut i bushen. Men vi väntar nog ytterligare ett tag med det. Just nu är det inte riktigt säsong pga regnperioden och det faktum att gräs mm är lite för högt för att ge bästa sikt.

Vi satsar nu på att komma iväg till Livingstone och se Viktoriafallen inom ett par veckor. Sedan måste vi planera för en påskresa. Då är barnen nämligen lediga två veckor; ett ypperligt tillfälle att upptäcka landet lite mer med andra ord.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar