torsdag 12 mars 2009

Keep on joggin' ...


Jag är nog inte ensam om att minnas den gamla schlagerdängan Keep on joggin'. Det var säkert ledmotivet till 70-talskampanjen "Sluta Grogga, Börja Jogga" eller "Spola Kröken". Häromdagen fastnade låten på hjärnan igen. Jag var nämligen, för första gången sedan vi flyttade upp till Ibex Hill, ute och tog en joggingtur i området. Ett par hundra meter bort, just uppe på självaste kullen Ibex, bygger amerikanerna en ny ambassad. De har väl ett hundratal byggnadsarbetare på plats innanför hägnet. Då jag på min motionsrunda tog mig förbi grindarna var arbetsdagen just slut och jag möttes av en strid ström av blåklädda män., de flesta trötta och med hemlängtan i blicken, andra med ölsug i mungipan, men så också några med ett leende. Och det var först efter ytterligare några steg som jag förstod vad det var som roade dem.


"Keep on joggin', man", hojtade de nämligen. "Good exercise for you, boss"


Naturligtvis var jag apan i buren, den rosa julgrisen som fått för många kakor till kaffet. Men de glada männen fick mig att öka steglängden, inte som ett resultat av något slags hotfull rädsla (som när jag vid nästa joggingtur möttes av tre ilskna hundar av mycket otydlig ras men med välidgt vassa tänder och alltför mycket rinnande fradga i mungiporna) utan bara för att deras blickar fick mig att inse att motion behövs, kanske än mer i ett land som detta.


Tyvärr tillbringar jag alltför mycket tid i bilen, och alltför lite tid i motionsspåret, på tennisbanan, i simbassängen osv. Men när jag väl kommer iväg är det mycket skönt, och att jogga i den zambiska skymningen är väl inte det säkraste alternativet, men väl en mycket vacker upplevelse.


Visst, timmarna med tre barn i hasorna om eftermiddagarna är väl motion i sig, men det säger ju sig självt. Kanske läge för ett försenat nyårslöfte: mer motion, både för att glädja mig själv och min omgivning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar