torsdag 16 april 2009

Shiwa Ngandu (Africa House) - en påsksemester



Tjejerna har haft två veckors påsklov (av någon outgrundlig anledning var det de båda veckorna före påsk, inte den före och den efter). Karin tog semester i påskveckan och då tankade vi Patrolen full och begav oss tillsammans med familjen Andersson Norrby upp till norra Zambia för att ta en titt på Shiwa Ngandu (Africa House). Vi hade båda snabbskummat väl valda delar av Christina Lambs bok Africa House innan resan (att läsa en hel bok från pärm till pärm hör till ett annat liv, pre-2004, pre-tre ungar) och såg verkligen fram emot detta.

Det är närmare 750 km att köra, så vi gjorde en övernattning på vägen. Barnen var väldigt duktiga och tittade på DVD, lyssnade på musik och sjöng om vartannat när de inte sov eller drog varandra i håret eller skrek på den varma solen eller snodde leksaker för varandra. En helt vanlig bilresa helt enkelt.

Väl framme vid estaten Shiwa Ngandu tog vi oss till Kapisha Hotsprings, en lodge som drivs av Mark Harvey, sonson till Sir Stewart Gore Brown som lät bygga hela Africa House på 1920 och 30-talet. En galen man med en galen dröm om att ha ett äkta brittiskt estatehouse, men som inte hade råd att bygga det i England och därför lät göra det i Afrika. Han levde på kärlek. Besatt av sin moster, gifte sig med sin största kärleks avbild (dvs dotter) och med en stubin kortare än de flesta. Det är väl genom den typen av galenskap man lyckas här i världen ...

På lodgen finns en het källa som vi badade i varje morgon. Inte illa att få med hela familjen på morgondopp kl.06.00. Tack Astrid för den! Ca 40 grader i vattnet, inte helt fel. I övrigt var vi och tittade på ett närbeläget vattenfall, åkte en tur på floden, gjorde en game drive, barnen red på hästar och så besökte vi naturligtvis själva huset, Africa House.

Vi bodde tre nätter på lodgen. Ganska lagom. Underbar mat i en mysig restaurang. Mycket av det som serverades odlade Mark själv. Det fanns dessutom sylt, marmelad, chutney och pickles till försäljning. Jordgubbsmarmeladen var utsökt!

På vägen hem stannade vi till i Serenje och handlade några fina korgar. Lunch köpte vi på Cims restaurang i Mpika och så kunde vi inte låta bli att köpa barnen varsin liten träpall med kohudstopp strax norr om Kapiri Mposha / strax söder om Mukushi, dvs ca en mil söder om Forest Inn, där vi tog en natt även på hemvägen.

//

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar