söndag 17 januari 2010

Cape Town - del 1

2010 års första semesterresa gick för vår del till Kapstaden. Tre personer i vår familj har ju varit där tidigare, i september 2004. En av skillnaderna var att Astrid då bara var fem månader och kunde bäras i bilkorgen mest hela tiden. Med tre ungar som parallellt skriker:

"Glass, pappa, glass"
"Tivoli, pappa, tivoli"

blir en sån här resa annorlunda den vi genomförde för fem år sedan. Men inte alls så mycket rusande efter barn som jag hade befarat. I korta drag blev resan så här:

2e januari:
- Kl.05:00: Taxin skuttar in på vår tomt, fylls med barn och packning.
- Kl.07:00: Flyget till Sydafrika går.

- Kl.09:15: Astrid kinkar på flygplatsen i Johannesburg, vill inte gå i samma riktning som vi andra, samtidigt behöver Sigrid besöka toaletten och så bestämmer sig Astrid och Valle för att de inte tänker gå vidare om de inte får klättra en stund på en bagagevagn.
- Kl.09.30: Familjen går in i en godisaffär på flygplatsen.
- Kl.09.35: Stora delar av familjen är på väg ut från samma affär, några med godis som vi betalt för.
- Kl.12.30: Vi somnar utmattade på planet mellan Joburg och Cape Town.
- Kl.16.00: Vi är framme i Kapstaden, har hittat fram till lodgen Inn With a View och tagit oss vidare ner till shoppingcentret Waterfront. Alla lyckliga.
- Kl.16.30: Astrid hittar en leksaksbutik med en söndrig åkattraktion, som i hennes ögon inte är sönder; det är bara pappa som ska få den att fungera.
Vi äter senare en underbar pastamiddag, dricker gott vin, njuter av den heta sommarkvällen (det var 37 grader i staden den här dagen och kvällen blev lång och ljum).

3e januari:
- Kl.08:00: frukost på lodgen, mulet, vi har bestämt oss för en tur till Godahoppsudden tillsammans med Aykut, Marika och Ellinor som är i staden samtidigt. Tre banditer jagar ägarinnans katt. Snart visar det sig att det finns två katter. Vi kommer iväg innan något barn eller någon katt kommit till skada.
- Kl.10:00: På väg mot Cape Point, regnet hänger i luften och Karin är först förbannad över att vi inte tog med regnkapporna. Strax tjafsar vi om vem som läser kartan och hur vi ska komma fram till udden, de vuxna i bilen bakom skrattar åt oss. Barnen får lyssna på We'll be coming round the mountains.

- Kl.12.00: Pizza och öl på restaurangen vid udden. Då har vi varit ute vid fyren, åkt cabelway och klättrat en hel del. Några har gjort mer av det där sista, andra fick skrubbsår vid första försöket.
- Kl.15.00: Glass, pingviner och bad vid Boulders utanför Simonstown. Solen skiner och alla är glada. Aykut bokar in sig på Vithajdyk, jag köper en fin skål till Karin att ha i vårt framtida kök. Som tack får jag välja vilket av barnens överblivna glass jag ska få äta upp. Livet känns underbart. Bara några få fläckar på t-shirten, inga större på shortsen.

- Kl.18.30: Vi loggar in på McDonalds vid Green Point Stadium (en av sommarens VM-arenor). Avatar är veckans leksak, och med tre sådana i bagaget har vi börjat bygga en fin leksakssamling att släpa vidare på under resan. Sigrid är lite besviken att man inte kan få en rosa sticker istället. Helst med Barbie eller Diamond Castle-tema. Ibland vet jag inte hur jag ska kunna göra mina barn lyckliga. Deras barndom blir säkert lika torftig som min egen, fast utan plyschplanscher med Leoparder och OKEJ-posters på Carola i indiandräkten.


- Kl.21.00: Alla sover. Innan jag somnar sätter jag upp som mål att fixa en stickerbook med Barbietema till Sigrid, under de kommande dagarna. Astrid ska få åka karusell, och Valle borde vilja ha VM-maskoten Zakumi.

4e januari:

En dag i vindistriktet. Det blir en del bilkörande, men barnen klarar det fint med lite barnmusik. De flesta har dessutom lekplats. Vi besöker Bayerskloof, Hartenberg, Thelema och Meerlust.

En ansenling samling vingårdar. Provning vid alla, lunch vid Hartenberg och barnen är lyckliga nästan hela tiden (bara när Aykut och Karin byter bil skriker mina tre barn konstant i 20 minuter mellan Thelema och Meerlust).

Middag nere vid Waterfront (räkfrossa till de vuxna, hamburgare eller fish n ships till barnen), tjejerna dansar till den stackars ensamme livemusikern, härlig kväll.
Och dessförinnan har vi förresten hunnit med ett riktigt tivoli, med bergbanan Gröna Masken, hästar à la Farfarsbilarna, Nyckelpigan och en jyste karusell med biltema. Lyckligare barn minns jag inte ens från pappakapitlet i Allt om Barn, när jag ögnadet igenom det en sen natt dagen innan Astrid föddes.



5e januari:
- Kl.07.00: Frukost och titt upp mot Taffelberget. Ja, sikten är klar.
- Kl.09:00: På väg upp i linbanan. Marika och Ellinor också på plats. Aykut får just då sitt första finger avbitet av en vithaj.

- Kl.11.00: På väg ner från Taffelberget, mot Waterfront och sushilunch. En känsla av storstad, och kanske inte bara en känsla.
- Kl.eftermiddag: shopping. Lite större utbud än i Lusaka, vilket passar några av oss. Karin samlade totalt ihop fyra nya klänningar minst lika många nya skor och så har sminkväskan fått tillök. Är det jobbet på ambassaden som kräver denna utveckling? Själv är jag fortfarande kvar i den klassiska hemmapappafasen fläckig t-shirt med fläckiga shorts och en inbillning om att eftersom jag slutat bry mig så ser ingen annan alla fläckarna. Karin verkar kommit ur den fasen.


- Kl.18.30: Middag på Ocean Basket, sista kvällen med Aykut och gänget, vi ska sedan på egen hand vidare mot Garden Route.

- Kl.22.00: Alla sover. Valle lycklig över VM-maskoten. Astrid olycklig för att hon inte har fått åka tillräckligt mycket karusell. Sigrid har redan stickrat upp hälften av de två miljoner klistermärken som finns i de båda stickerböcker som hon fått / krisat sig till. Astrid också olycklig över att de inte hade någon Emilbok i första bokhandeln (Pippi hade dock sålt slut i julhandeln, så jag var ju ganska nära att göra henne åtminstone lite lycklig).

6e januari:
- shopping hela dagen och en promenad från Waterfront till Canal Walk. Jag ser inte Karin för alla kassar. Barnen gör några egna utflykter, men vi börjar vänja oss. Framför allt vid Astrid som nu kommit in i en ny klättringsfas; höll på att trilla ner i hamnvattnet vid ett tillfälle. Hon har också blivit väldigt fokuserad på ordet "tivoli", vilket hon ibland varierar med "karusell". I en souvenirbutik nynnar jag på en gammal Gyllene Tider-låt efter att Astrid har tvingat mig betala för en söndrig menlös pryl.
- vi somnar lyckliga och sover gott på Redbourne Hilltop lodge (kan rekommenderas; de har pool, frukost med utsikt över city, rymliga rum och bra badrum med både kar och dusch, samt ett väldigt trevligt par som har stället).

Ja, det var första delen av semesterberättelsen. Fortsättningen (Garden Route-delen av resan) kommer separat, och bilder också. Och allt spännande skvaller som vi i den delen kan dela med oss av ...

//

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar