torsdag 16 december 2010

Några väl valda barncitat

Häromdagen nämnde jag hur Valle var uppe och tassade mitt i natten, lite ledsen och gnällig innan han slängde iväg sin klassiska replik:
"Jag är så trött på att leta efter mamma och pappa hela tiden!"

Och för några veckor sedan var jag ju i Stockholm, då höll Karin ställningarna och blev riktigt orolig en kväll när Astrid inledde en dialog.
"Mamma, jag mår dåligt"
"Vad är det då, lilla gumman, varför mår du dåligt?"
"Jag har ont i hjärtat!"
"Nämen, lilla gumman, ont i hjärtat?"
"Ja, jag saknar min pappa så himla mycket ..."

Sedan julpysslade vi, det var nu i helgen. Vi hade ett pepparkakshus som skulle upp. Väggar, tak och skorsten, allt binds samman med spunnet socker. Och Sigrid står bredvid stekpannan och känner doften, så god, så god, så att det vattnas i mungiporna. Men hon lyckas ändå ge sig till tåls, tills sockret stelnat. Då får hon tag på ett par bruna trådar, stoppar en i sin egen mun, knaprar och njuter medan hon går fram till Valle:
"Smaka på den här brorsan, det är socker, det är jättesött, och jättegott"

Och så i eftermiddags, hos sjukgymnasten Musonda, som just nu huserar i samma lokal som vi på Svenska Skolan visar våra torsdagsfilmer. Idag var det dags för 25-årsjubileumet av "Mitt Liv Som Hund". Att jag själv är med som sydöstra Smålands mest missförstådda statist genom tiderna nämnde jag inte, mest för att det kändes som ett långskott mitt under sjukgymnastiken, men då jag glömt filmen hemma och skulle tvingas köra ytterligare en runda med tre trötta barn i Lusakas eftermiddagstrafik hade jag ändå ett samtalsämne att ta upp under det att Musonda stretchade Astrids högerhand. Astrid missförstod dock vårt samtal och trodde att hon skulle tvingas titta på en tråkig vuxenfilm istället för att hoppa i den åtråvärda poolen. Genast började hon streta emot.
"Pappa, jag vill inte se den där filmen. Jag vill bara åka hem och äta och sen går jag hellre och lägger mig än tittar på vuxenfilm!"

Ja, så kan det alltså te sig, livet i Afrika. Och på tal om det så får vi faktiskt besök från just sydöstra Småland. Det är mindre än ett dygn tills svärföräldrarna lämnar sin hemvist och på lördag eftermiddag tar jag Patrolen och hämtar upp dem på Lusaka International Airport. Vi får väl se om barnen fortsätter att leverera klassiska fraser även under de kommande veckorna. Eller har kanske turen kommit till oss vuxna nu?

//

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar