tisdag 6 mars 2018

Plogging - en självklar scoutaktivitet

Jag har försökt hålla mig ifrån scoutrörelsen under en period, typ trettio år. Det blev för mycket för den melankoliske tonåringen och det var ju inte så mycket rock n roll att gå på hajk, lära sig knopar eller härma fågelläten. Men så här i efterhand var det kanske lika lärorikt som att göra lumpen!

Känslan när man har fått med sig hela patrullen upp till himlen, eller åtminstone till Mountain of Gaaaad (som vi säger inom American Boys Scouts)

Men, ibland behöver man bara en paus (även om den varar mer än ett halv liv). Så, nu är jag tillbaks, som ledare, för American Boys Scouts. Jodå, Valle föll ju pladask för scoutinglivet redan under förra året i Älvsjö, men nu har även jag trillat dit.

Valle är en av få erfarna scouter i patrullen och kan softa mest hela tiden. Notera också kepsen som snart håller på att falla samman. Tveksamt om den håller ett skyfall till. Men visst, det finns ju silvertejp även i Zambia ... 

Hittills har vi inte bara haft scoutmöten utan också:
- gått på halvdagshajk till Mountain of God (en skön promenad som killarna trodde var 5 km men visade sig vara närmare milen ...),
- campat med 11 tioåringar i vår trädgård (ätit tacos, lyssnat på trubadur och sett en orm i ett handfat ...) och nu senast ,
- ploggat, ja, ni vet, den nya svenska trenden där man joggar och plockar skräp samtidigt.

När killarna borstade tänderna såg de en orm i handfatet. Tänk vad man kan fixa och trixa i Photoshop nuförtiden, eller så var den på riktigt, i vårt hus - problemet åtgärdat, jag lovar.

Här i Zambia finns det dåligt med soptunnor och återvinningscentraler. Vissa tomglas samlas in, i viss mån samlas även papper in. Men det mesta slängs, lite överallt. Sämst är det nog ändå med  grundförståelsen för varför man inte ska veva ner rutan och tippa sitt avfall utmed vägarna. Det där är ett ansvar som varje nation måste ta. Här har vi lite att göra - en Håll Zambia Rent-kampanj skulle sitta förträffligt fint. Flera grannländer har förresten förbjudit plastpåsar i matbutikerna för att den vägen minska på sopbergen.

Ploggandet gick nästan för bra, 37 kg på 45 minuter. Och killarna gillade det - awesome!!!

Vid gårdagens scoutmöte skulle vi alltså plogga, fast vi gick istället för att jogga. Vi behövde inte gå många meter innan soppåsarna var överfulla och vi kunde vända hem. Tretton killar samlade 37 kilo skräp på 45 minuter. Dagens läsartävling: Hur lång tid behöver vi då på oss för att röja upp här i landet?

Att fixa en mitella är inte det lättaste, men de här killarna kan både det och mycket annat när det gäller första hjälpen!

Det är bara Valle och en kille till som har varit scout tidigare, men jag är extremt imponerad över hur snabbt de lär sig om allt mellan himmel och jord, som till exempel:

- göra upp eld
- laga mat
- sätta upp tält (och ta ner det)
- första hjälpen
- plogga och se till att man inte lämnar några spår efter sig
- och att visa respekt, för varandra och oss ledare

Tältresning på tid, en ny gren i nästa olympiska spel?

Just nu ser vi mest fram emot ännu en walkabout (mini-hajk) och en campout (hajk med övernattning)! Ja, ni som följer de här bloggarna undrar säkert om jag kommer bo i tält i Älvsjöskogen när vi väl flyttar hem. Svar: varför inte?

// Theodor


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar