lördag 14 april 2018

Hardshipresan var allt annat än hardship - uppdaterad version

En vecka i Kapstaden med omnejd kan naturligtvis bli en väldigt tråkig tillställning, men sannolikheten är dock väldigt låg.

Barnen tycker det är kul att stiga upp tidigt och ge sig iväg på resa. Klimatsmart med flyg? Kanske inte.

Vi hade barnens påsklov till vårt förfogande (typ första veckan i april) och körde tre nätter i Simonstown, på ett ställe som vi bodde när Astrid var liten (kan verkligen rekommendera Rocklands B&B). Nära till Godahoppsudden, pingvinerna i Boulders, mysiga caféer och t-shirtbutiken i Kalk Bay, en stranddag i Scarborough (som inte längre ligger i England utan på Atlantsidan någon mil från udden) och finkaffe med surf i Muitzenberg. Härlig soluppgångslöpning på morgnarna. Till råga på allt detta var Valle mycket nöjd med sin första tvåsiffriga födelsedag. Vad mer finns att önska?

Valle blickar ut över havet söder om Godahoppsudden. Inga valar, inga isberg, inga pingviner, inte ens land i sikte!

Sedan drog vi upp i vindistrikten och tillbringade två nätter i Franschhoek, på ett ställe så billigt att ägaren mitt under vår lugna frukost var tvungen att pipa in och stänga av varmvattenberedaren (trots att det var ganska tydligt att varken Karin eller jag hunnit duscha efter morgonturen) och vid utcheckningen skulle förhandla upp priset med 25 procent - här väljer jag att inte namedroppa lodgens namn, är det okej för alla? Några nya vingårdar den här gången - alla med gratis wi-fi (jo, abstinensen kommer nästan direkt när man suttit 10-15 minuter i hyrbilen och då bara måste man spela lite, säger de som tillhör den yngre generationen). Finrestaurang och lååång meny på Valles födelsedagskväll. Fudgeprovning var ett nytt inslag, som gillades av hela sällskapet. Karin och jag höll tillgodo med såväl nya gårdar som druvor. Jag lyckades dessutom få med mig några smakprover hem.

Tårta till frukost och femrätters till middag. Man kan ha det sämre när man fyller tvåsiffrigt för första gången, typ.

Avslutningsvis hittade vi in till Kapstaden och gjorde av med lite slantar på god mat och shopping. Akvariet och District Six Museet, samt bilturen upp till Lion's Head och Signal Hill kändes kul. Barnen tyckte nog att picnic på stranden i Camp's Bay och en middag på Hard Rock Café var de bästa inslagen.

Sedan undrar ju säkert många hur det verkligen var med Kapstadens torka. Det pratas ju om att det är den värsta på 100 år. I vindistrikten hade flera gårdar valt att inte vattna vissa odlingar, vilket så klart leder till mindre skörd och med det kan man också höja priserna och så håller man kvar dem nästa år när det regnar som vanligt. I själva Kapstaden var instruktionen till oss turister mycket tydlig: duscha max 90 sekunder, spara duschvattnet till golvtorkning, använd handsprit istället för att tvätta händerna efter toalettbesök.

Och på alla toaletter satt skylten: "When it's yellow - let it mellow, when it's brown - flush it down!"

På mindre än en timme var såväl Valle som Sigrid och Karin uppe på brädorna i Muitzenberg. Bästa födelsedagspresenten. 

Nu är ju frågan mest hur länge vi kan hålla oss innan vi åker tillbaka till Sydafrika och Kapstaden.

// Theodor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar