torsdag 3 maj 2018

Mvuu eller buu - säsongen har bara börjat!

Safarisäsongen är på sätt och vis igång igen här i Zambia, efter ett par månader med lite blandade skurar och åska. Det är tidigt på säsongen, försäsong. Så, vi har så klart varit på game drive, bott i tält, tagit oss tillbaka till naturen, väntat på att djuren ska krypa ur sina hålor och visa sig för oss.

Solen har gått ner över Zambezifloden.

Och även om försäsong inte är riktigt samma sak som högsäsong, så kan det vara bra ändå. En elefantmamma med sin lilla unge, en enorm hjord med bufflar, en stilla krokodil på en flodbank, en flock gamar i ett träd och en doft av dött djur. Men vegetationen är tät, grönskan kompakt grön. Det är svårt att hitta kattdjuren, även om spåren är där, tassavtrycken i sanden eller leran, som kittlar och håller våra nerver på helspänn.

Lägerelden håller katterna borta, eller var det tvärt om?

En underbar helg på Mvuu Lodge i Lower Zambezi, i goda vänners lag. Färre djur i sikte, men ändå en känsla av vad den kommande säsongen har att ge. Hög tid att börja boka in några spännande turer till hösten, högsäsongen.

Väl tillbaka i Lusaka inser jag att även den politiska säsongen har dragit igång, på allvar. På radio, i teve, i tidningar och sociala medier. Det pratas om dödsstraff som återinförts, om att Zambia är en kristen nation som i alla lägen låter Gud hjälpa till. En minister som råkat fatta ett felaktigt beslut kan gå till kyrkan och få förlåtelse, det är sanktionerat från högsta ort. Försök att å ena sidan locka nya investerare till landet och samtidigt vara tydlig med att man inte behöver hjälp utifrån. Man klara sig själv. Ena dagen en minister som säger till journalisterna att gräva djupare, andra dagen förtydliga vikten av att reglera medierna och få bort "fake news". Ena dagen understryka vikten av att minska korruptionen, andra dagen är det precis samma person som har hela armarna nerstuckna i sylttunnan. En lärare som exponerats för en skolflickas alltför korta kjol och inte kunde låta bli att göra henne med barn. En politiker i parlamentet som på fullaste allvar menar att en sexuell relation med någon av samma kön ska dömas i enlighet med Bibeln. Och så var vi tillbaka på det där med dödsstraffet. Lag, ordning, korruption och trixande. Riktigt så här var det inte när vi bodde här förra perioden. Vad är det som hänt? Hur kunde det gå åt det här hållet?

En Jeep kan vara av märket Toyota eller rent av Land Rover. 

Jag vet, jag har nämnt det tidigare, det låter tjatigt. Många vill stå längst fram, högst upp på pallen, men färre är beredda att göra jobbet som krävs för att ta sig dit. Rätt eller fel? Den politiska försäsongen har bara börjat, men jag har redan tröttnat och känner mest för att bara skrika "buuu" åt alltihop. För det är så många fattiga som drabbas, som skulle kunna ha det så mycket bättre.

Idag väljer jag att blunda. Jag vet att det är fel, men gör det ändå. Och drömmer mig bort till den kommande safarisäsongen istället!

// Theodor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar