söndag 30 september 2018

På papayajakt med päronen

Under tre veckor har mina föräldrar varit på besök. Förutom att läsa läxor och spela spel med barnbarnen, kolla till fåglar, blommor och frukt i trädgården, tvaga sig i poolen och bara njuta i det sköna septembervädret har de också varit på safari. Ja, de älskar tydligen safari. Hmm … äpplet verkar inte falla särskilt långt från päronträdet!

Tre veckor, tre safariturer.

Så här glad blir man när man ser sina första elefanter på Mvuu Lodge, Lower Zambezi National Park.

Lower Zambezi National Park, Mvuu Lodge. Jag fick för mig att slå upp tältet utanför den stuga mina föräldrar bodde i. Jag hade hoppats på att ha elefanterna gående riktigt nära tältet, men snabeldjuren passade på när vi var ute på game drive. Största behållning: heldagstur i Lower Zambezi National Park där vi bland mycket annat såg lejon, bufflar, apor, antiloper, zebror och en massa vackra fåglar. Magnifika baobabträd är inte att förglömma. Ja, och så åt vi ju lunch vid floden och hade elefanter på bara trettio meters avstånd. Najz!

Elefant som svalkar sig på sandbanken vid Lower Zambezi.

Kafue National Park, Ila Eco Lodge. Den här parken hade mina päron varit i tidigare, men då på en annan lodge. Den här är bara två år gammal och har ett grönt fokus. Vattnet värms med solpaneler, en flodbåt och en safarijeep laddas också den vägen. Maten är utsökt, infinitypoolen likaså. För att inte tala om guiderna som tog oss till djuren. Vi såg lejon på båda kvällsturerna, och vid sista morgonturen letade mannen bakom ratten upp fyra geparder. Det har vi aldrig sett i Zambia innan. Jackpot!

Lejon på lustjakt.

South Luangwa National Park, Mfuwe Lodge. När mina föräldrar hälsade på oss första gången i Zambia, hösten 2009, bilade vi hit. Den här gången tog vi flyget. Sedan den där första gången har lodgen utvecklats, med bättre mat, mer fokuserade guider och ett klart bättre helhetsintryck. Lyxigt och avkopplande på ett balanserat sätt. Vill man vara säker på att se mycket djur är det hit man ska åka.

Vad är det som gömmer sig där i gräset? 

Vi såg lejon på alla fyra game drives, leopard på tre av turerna och en hel drös med andra djur. Elefanterna som vandrar precis utanför receptionen, den morgontrötte hyenan som inte vågade sig fram till bytet som lejonen fällt i närheten, alla pärlhöns, antiloper, flodhästar och vackra fåglar, buffelhjorden som strök förbi nedanför soldäcket, ja, det är ju massor med minnen för mina föräldrar att värma sig med när de nu är tillbaka i höstmörkret hemma i Småland.

Fast as a cheetah … fast den gepardfamilj vi såg var ganska trött. Men mäktiga katter ändå! Vid Hippo Pools i Kafue National Park. 

Efter en sådan här genomkörare på savannen fanns det inte mycket energi kvar och de sista dagarna tillbringades helt rätt vid poolen, med sudoku, korsord och fågelskådning i trädgården. För att inte glömma den dagliga jakten på den gula papayan lite längre ner mot gatan. Om jag minns rätt så mognade det ett par frukter under vistelsen, men fåglarna var snabba på att picka hål och det blev aldrig tillfälle att prova den hemodlade. Återstår att se om någon annan besökare får den chansen senare under säsongen.

Nyfiken men också lite feg. Hyenan vågade inte sig fram till lejonbytet några buskar bort. 

// Theodor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar