torsdag 28 mars 2019

Zambia är tydligen ett hett resmål även 2019!!!

När vi bodde utomlands förra gången var barnen små och många av våra släktingar och vänner befann sig också i småbarnsåren. Vi hade några mycket trevliga besök även då, men den här gången har det fullständigt exploderat. Redan efter några månader dök första gänget upp och sedan har det rullat på. Om ett par veckor anländer fjärde familjen bara för den här terminen!

Åker du till Zambia för safari, Viktoriafallen eller för att träffa familjen Sverkén? De här besökarna ville ha extra allt!

I senaste numret av resetidningen Vagabond finns ett fantastiskt reportage om safarimöjligheterna i Zambia (http://www.vagabond.se/artiklar/resmal/20190322/zambia-spektakular-safari/). Grannlandet Zimbabwe har dessutom utsetts av Lonely Planet till en bubblare på destinationsfronten för 2019. Regionen har mycket att erbjuda, även om det kan vara lite av en djungel att få till en riktigt bra resa.

När man bor utomlands blir naturligtvis besöket från Sverige lite annorlunda jämfört med när några långväga gäster tar sig till Älvsjö. De flesta piper inte förbi Lusaka över en helg för att gå på konsert, shoppa eller tillbringa en heldag på Gröna Lund. En lyckad visit kräver helt enkelt lite mer av såväl värden som besökaren..

Är du nöjd med zebra, giraff och några elefanter? Eller vill du kanske springa ikapp med en gepard eller bli nattad av en bushbaby eller kanske rentav en pangolin? För Afrikas giftigaste ormar vill du väl helst ha på armlängds avstånd?

Kanske vill du träffa Coffees kusiner när du ändå är på safari? De är mycket sociala och lever i ganska stora grupper, men är också så fattiga att de inte har något hem. Fast just de här vildhundarna verkade ha det väldigt bra. När vi kom för nära med safarijeepen bajsade en av dem så illaluktande att vi var tvungna att ge oss av. Skitsmart.

Men precis som på hemmafronten är det tydliga förväntningar som är receptet till ett lyckat besök även i Lusaka. Här är mina spaningar på några viktiga grundstenar:

  1. Har ni varit i Afrika tidigare? I Zambia eller något annat land i regionen?
  2. Hur många dagar har ni tänkt vara i Zambia?
  3. Är det en semester för att åka på safari i Zambia? Är det Big 5 ni är på jakt efter? Kanske vildhundar, pangoliner, geparder eller så är ni supernöjda med en flock impala? Viktoriafallen? Stadsliv med marknader och kåkstäder?
  4. Eller är prio att hälsa på oss i Lusaka? Se ambassaden och barnens skola, smaka lite på vår vardag?
  5. Afrika är fattigt men inte billigt. Hur stor budget har ni?
  6. Motion, mat, sömn är ju grunden till en lycklig människa, vad har ni för behov under er vistelse?
  7. Jaha, är det ett afrikanskt maraton eller ditt livs första triathlon på södra halvklotet som hägrar?
  8. Vi reser mycket själva och med besökare, har ni lust att uppleva något som vi ännu inte har gjort?

För att få ihop programmet skickar vi ibland iväg våra besökare på egen hand, inte minst när det gäller resor vi redan gjort ett antal gånger. Här handlar det så klart också om att barnen inte kan vara lediga hur mycket som helst från skolan (svenska och zambiska loven matchar sällan helt) och att Karin hävdar att hon har en viss begränsning i antal semesterdagar. De familjer som varit på någon egen utflykt har skött detta galant på egen hand! Och med en guide på plats i Zambia kan man ju gemensamt skapa ett skräddarsytt upplägg som passar alla parter, budgetar och förväntningar!

Som vi letade efter skatten i båda ändar av den här regnbågen … Och när vi väl hittade den uppstod frågor som: ska vi betala gåvoskatt, eller inkomstskatt eller ska den förmånsbeskattas? Regnbågar får man aldrig för många av vid Viktoriafallen! (mycket gammalt ordspråk).

Nu har jag säkert glömt några viktiga punkter - jag borde så klart ha en uppföljningsenkät till alla besökare så att konceptet kan utvecklas ytterligare. Vem vet, det kanske kommer på sikt. Men först få vi så klart passa på att njuta lite extra av att länderna i regionen bubblar så hårt på resebolagens topplistor!

// Theodor




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar